Sewaan barang

29 March 2011

buang sampah dapat duit

haa..tahukan anda..sebanyak 17 ribu tan sehari sampah dibuang kat malaysia ni. taun 2020..tinggi sampah sehari macam tinggi KLCC. duduk dikelilingi sampah mungkin? euww

mari amalkan sikap pengurusan sampah secara berhemah!

saya meneyeru penduduk sekitar bangi berdekatan UKM and warga UKM, ayuh kita ramai2 recycle..nota..suratkhabar..iklan2..surat..botol air..cd.. what ever we can recycle!!kat mana??

pusat kitar semula UKM
depan panggung seni
dibuka setiap hari. masukkan sampah ikot kategori kat belakang pusat kitar semula

atau

setiap selasa
12pm-2pm
setiap sampah anda akan dibayar!
jadi masa datang asingkan siap siap

kertas putih
kerta warna campur2
paper
eccopack
plastik
kaca (ni xdak value)
computer henpon suma boleh recycle

yang duduk kat johor agak2 nak datang recycle kat ukm pon boleh hehe.pergila kat kawasan mana yang terdekat. sebut area ukm sebab dah aku dok area ukm. carilah pusat kitar semula kat mana yang terdekat. or perki kilang2 die terus pn xpe. ku pul banyak2 dulu..jangan la sehelai pon nak pi kitar. over kan


buang sampah dapat buku.comelkan?

mesti orang kata "ee desperate nak duit ke?". silap tu.bukan pi suruh kutip sampah setiap rumah. no. uruskan sampah dirumah sendiri. ini tindakan yang bijak bukan?kita dapat membantu ekosistem. kalo setiap orang uruskan sampah sendiri, tak timbul masalah pembuangan sampah merata tempat. instead buang sampah tanpa berfikir, kita buat duit walaupun just 5 ringgit semingu. kalau taknak duit pon, why not pergi asingkan sampah kat tempat recycle. bila abang jaga tempat recycle nak bagi duit cepat2 jawab "eh takpelah bang, saya memang nak membantu masyarakat mengurangkan isu sampah. abang sedekahkan la duit tu kat rumah anak yatim". eleh tipu lah tu. kalau orang tu hulur duit cepat je amek kan?. overall..jadilah masyarakat bertamadun. jangan tolak isu sampah kat pihak lain sedangkan kita ada cara pengurusan sampah. mungkin orang kata "ah lecehla"..tapi..aih susah nak kata. meh aku sumpah jadi sampah baru nak memahami..hehe

3 comments:

  1. waa..bln 5 nih nak angkut nota tikah bwkpi sn lah..hahahhah

    ReplyDelete
  2. haha. sploh hengget tu suma nota tika. tikah kn rajen buat nota

    ReplyDelete
  3. beratlah nk bwk smph nt bulan 5 ni..hahahha

    ReplyDelete

terima kasih daun kelapa