Sewaan barang

10 June 2013

hyperthyroid. boleh sembuh ke?

In syAllah boleh. kalau usaha dan doa

Ok i think this is important to someone out there who dont know bout this disease. tiba2 palpitation (berdebar2 teruk), semput padahal jalan naik tgga satu tingkat je, cepat penat, badan lemah. sapa tak risau kan? lepastu jumpa dr and doc kata "awak disahkan hyperthyroid". bagi ubat, makan seumur hidup *pengsan*

how??
1) jumpa dr, buat checkup and ikot nasihat. monitor darah tu. makan ubat on time

2) jangan makan seafood dari laut. terutama kerang. kita kena hyperthyroid sebab iodin terlebih. jangan tambah iodin dalam badan. (kalau hypo barula boleh balun seafood)

3) elak makan makanan masin, manis, ada msg, ajinomoto

4)minum air 2L sehari. badan perlu fluid. bukan minum air gas 2L. air kosong suhu bilik. air sejuk nooo

tapi, aku perasan, aku sembuh, tapi benda tu boleh dtg balik. why???

masa pergi korea, aku tak amek ubat. jadi kt sana makan ikan n laver sepanjang masa. jadi terlebih iodin kot??dr kata kena makan ubat seumur hidup. what?? noooo.

kenapa no???

effect ubat tu buat badan aku berangin, sakit badan. As a chemist (eceh poyo kau), taklaa..maksud aku, aku student kimia. jadik bahan kimia ni kiri kanan depan belakang. masuk lab balik mesti penat tahap jalan merangkak. sebab terhidu chemical. kalau ubat sintetik masuk badan??ngeri pk. hari2 plak tu..

aku try cari alternatif lain. minum lemon balm, sampai korea aku carik. tu je natural remedies aku dapat gugel. aku buntu. last2 makan ubat jugak

satu hari...aku sakit belakang tahap nk suh dr bedah tgk ada jarum ke kt dalam? nk berurut kononnya..sekali tertengok bekam. SubhanAllah..aku serius lupa, kan dalam islam pun dah diajar paling mujarab ubat ubat dia. napa tak pernah fikir?? terlalu disogok ubat orang barat

so now. aku tak makan ubat, tapi masih sembuh. how???

sama je. tapiii

1) jumpa dr, buat checkup and ikot nasihat. monitor darah tu. TAPI tak makan ubat. makan habbatussauda min 3x sehari. makan madu asli. makan olive oil. makan kulit kayu manis. alamak, gugel lah kenapa mereka dipilih sebagai ubat, boleh?eheh

Daripada Buraidah katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:
“Pada Habbatus Sauda’ terdapat ubat segala penyakit kecuali mati”.
Riwayat Abu Nu’aim dalam kitab Al-Tibb dalam himpunan hadith-hadith sahih no. 1819.

2) jangan makan seafood dari laut. terutama kerang. kita kena hyperthyroid sebab iodin terlebih. jangan tambah iodin dalam badan. (kalau hypo barula boleh balun seafood). makanlah kobis. tp sebab kobis org kata berangin, makanlah brokoli. sebab die ada efek anti-iodine. goitrogenic food dalam bahasa sains diee

3) elak makan makanan masin, manis, ada msg, ajinomoto, aspartame (susu pekat, sejat, . tapi aku makan gak megi muhaha

4)minum air 2L sehari. badan perlu fluid. bukan minum air gas 2L. air kosong suhu bilik. air sejuk nooo. paling mujarab, minum satu botol 500ml tu pagi2 subuh lepas bangun. satu botol trus. kasi cuci saluran. lepastu betsfren ngn toilet. ekekeke

5) banyakkan doa. sesungguhnya Allah yang menurunkan penyakit, die juga yang menyembuhkan penyakit. kena percaya sungguh2

6)bekam. bestt oo. sejak mengamalkan bekam, serius, badan tak berangin, jarang pening, belakang tak sakit. sapa ada benjol kt leher tu, buat bekat kt dada bawah sikit je dari leher. amboi pantang sebut dada

Alhamdulillah, aku dah cure dari hyperthyroid tanpa carbimazole..
teringat lagi kisah, tgh tunggu jumpa dr, ada kakak tu..die kata die hyperthyroid..dh 8 taun..ngeri dengar wuuu..so sila amalkan perkara diatas, tawakal. aku amek masa setaun gak nak sembuh..

I'M HYPERTHYROIDISM SURVIVOR
harap orang lain pun sembuh juga. mari sembuh bersama-sama
bacalah buku RASULULLAH IS MY DOCTOR

ok babai. dats all for today. macam speech plak kan

#update : hyperthyroid kembali menyerang


2 comments:

  1. salam..
    hi bakal pengantin..long tyme no see..bz ke skrg??senyap je..mana kad??

    ReplyDelete
  2. Sy mohon share ye pengalaman sis ni

    Fb "Pintu kesihatan"

    ReplyDelete

terima kasih daun kelapa