Sewaan barang

04 August 2013

T&C sewaan

Term & Condition
Berkuatkuasa pada 1 ogos 2013

1) First approach
Bakal penyewa boleh contact direct ke email : farahainmokhtar@gmail.com. atau FB Farahain Mokhtar untuk booking barang. Pls provide details dibawah semasa pertanyaan dibuat

Name :
Phone :
Location :
Date to rent : eg. 6-12hb 8 2013 (selasa-isnin)
Item to rent : *nak bagi link pun boleh
Quantity/size :
Deposit : CIMB/MAYBANK

Saya akan reply message with price, security deposit. Selepas deposit dimasukkan barulah nama anda dimasukkan dalam booked list adn date akan di lock untuk anda.

Pick-up item hanya di seksyen 4 Bangi

2) Harga sewaan, Deposit & Security deposit
Harga sewa seperti dalam gambar.

Deposit ialah duit deposit untuk lock tarikh. RM10 sahaja per person tak kira berapa banyak jumlah sewaan anda. Sebelum ini saya tak kenakan deposit so ramai yang simply cancel sewaan. Saya ok je, tapi kesian kat orang lain yang nak guna tapi dah dibooked the end orang yang book cancel last minute

Security deposit adalah duit security yang ditetapkan bagi setiap barang untuk secure barang sewa daripada kerugian. Security deposit DIKEMBALIKAN selepas pemulangan barang sewa

Sewa (termasuk deposit ) dan security deposit adalah dua benda berlainan.
Contoh : Sewa bantal RM30/pc/week. Security deposit asalah RM100/pc. So,

RM10 + RM20 + RM100 = RM130
deposit + balance harga sewa + security deposit = Jumlah bayaran

Jumlah anda perlu bayar ialah RM130 semasa pengambilan barang. RM100 akan dikembalikan setelah barang dipulangkan.

3) Pemulangan
Pemulangan barang sewa adalah seperti yang dipersetujui. Kelewatan tidak merugikan saya, tapi penyewa seterusnya. Anda diwajibkan membayar ganti rugi keatas peminjam seterusnya

Contoh : Sepatutnya anda pulang selasa, sebab rabu ada orang nak guna. tapi anda pulang lambat. Anda diwajibkan membayar gantirugi kepada next peminjam. Sekiranya next peminjam membayar sebanyak RM100 jumlah sewaan, anda wajib membayar 2x ganda iaitu RM200 kepada next peminjam. So please pulang on-time (Alhamdulillah, tak pernah ada orang lewat pulang barang, bagus anda semua ni :)

sekiranya tiada next peminjam, tiada tindakan dikenakana :)

4) Kerosakana barang
Anda bertanggungjawab sepenuhnya terhadap barang sewa sepanjang tempoh sewa. Kerosakan yang teruk mewajibkan anda membayar gantirugi. Wang security deposit tidak akan dikembalikan sekiranya barang rosak teruk

5) Penggunaan gam pada dulang
Glue gun sahaja dibenarkan. Penggunaan minimum disarankan untuk mengurangkan kerosakan barang

6) Kebersihan bantal dan kain bulu
Indoor sahaja. Sebab mereka putih suci, sebarang kekotoran harap dapat elak. Mereka sangat fragile. I mean, sangat mudah nampak kekotoran even kotor sikit pun

7) Bunga
Setiap kuntum yang dipinjamkan adalah direkodkan. kalau hilang banyak, anda perlu byr ganti rugi mengikut harga bunga


Rasanya tu je yang anda perlu tahu. Selamat buat preparation bertunang / nikah :)

notakaki: Currently in London, so urusan tempahan hanya dibuat by email/FB msg. Pembayaran + pengambilan+ pemulngan diuruskan oleh my sister. She don't drive (lesen buat belacan) so semua urusan pemayaran + pengambilan + pemulangan hanya di seksyen 4, bdr baru bangi. Sekian, terima kasih.

Sekiranya anda ada masalah, boleh hubungi saya +447404160785 (watsapp)

No comments:

Post a Comment

terima kasih daun kelapa