Sewaan barang

13 January 2014

Eczema : boleh sembuh ke?

Boleh la kot. ngee

Nak cerita pengalaman kena eczema. Macam-macam lah kan penyakit aku..hyperthyroidlah, eczema lah..
sebelum ni tak pernah pulak family history ada penyakit dua ni..taktau kena kat aku cmane..serentak pulak tu..sedih ok..mana taknya..eczema buat tangan macam kena kurap berdarah-darah..hyperthyroid buat mata besar sebelah..sudahlah gigi beterabur sebab tak pakai braces lagi time tu, kulit kusam hitam sebab aktif beno kat universiti..nasib kawen jugak sekarang wahaha

Sumber google
Tangan aku jadi camni, kat hujung jari je..tempat lain takde. aneh kan?


KISAH
Flashback sikit, di UKM taun 2007 rasanya. Sape warga kolej tun hussein onn?? sepp sikitt...hehe..
Aku jemur kain kat luar, konon nya takmau bau kepam kalau jemur dalam bilik. Lepas jemur, laju2 pergi kelas..sekali terpandang tempat aku menjemur tu, orang tengah korek lubang najis tu. Aku dah lambat, jadi redho je tak ubah position kain jemuran tu. Balik nanti konon nak cuci balik..

Haremm..lupa..

Penat sangat kelas 8 pagi -5 petang, balik terus flat. Siap tertidur, bangun maghrib baru angkat kain haha. memang sah la tak ingat kejadian pagi tu kan..aku pun satu, pilih jugak hari tu untuk membasuh..haritu selasa..aku ingat lagi. sebab hujung minggu salu penuh ampaian, malas la basuh weekend..takmau gaduh rebut ampaian..padahal sebenya rumah ko depan uni je kan farah..5 minit balik boleh basuh kat rumah free..wahaha...sudahlah bawak kereta (1st year otai bawak keta, kancil buruk je pun), tu pun malas bawak balik...dasar

bukan apa, leceh rasa nak usung beg macam orang nak balik kampung..aku penah ok bungkus baju kotor dalam beg plastik hitam nak basuh kat rumah sebab tengah sengkek..otw ke kereta, felo tegur aku..balik kampung ke..kenapa bawak sampah..wahaha..oh lupa nak kata, 1st year dilarang bawa keta ye. tapi aku memang sukati je..nasib felo sempoi. bukan felo je, dengan pengetua sekali sempoi. aku siap park sebelah parking pengetua kolej..wahaha..bukan nak belagak wei, nak buat cemana..mak ayah aku malas nak anta amek aku walapaun 5 minit depan rumah..boleh tak begitu..aku pegi daftar uni sorang-sorang tau..punya lah dekat UKM tu dengan rumah sampai buat tak heran kat aku...cis..orang lain siap bawak 3 kereta nak hantar masuk uni...aku? nasib laa..sapa suruh pilih ukm? (heloo..mak aku suruh)

eczema weii..eczema..

ok sambung, lepas kejadian yang aku lupa..aku pakai je baju macam biasa...terus gatal satu badan. aku tegaru2 taktau apa punca..sehari  4-5 kali mandi..dah hari ke-3 suffer baru aku teringat..baju aku! patut la mandi tu rasa sedap je..lepas mandi rasa azab sungguh..terus aku basuh semua baju pakai air panas, detool, anti bac, u name it..lepastu baru lah tak tergaru dah

Tapi masatu dah terlambat..jari tangan macam gatal gila..bengkak ada cecair..tak timbul pun air. Tapi kalau picit jari tu, jelas ok nampak bulat2..geli gila tengok..rasa nak ambil jarum cucuk2 tengok keluar air ke tak..
seminggu kemudian, kulit jadi tebal..tak gatal dah, tapi keras..seminggu lagi..boleh kopek kulit tu

ingatkan dah setel..rupanya..lepastu keluar bijik2 timbul ada air..lepas seminggu pecah..bdarah pulak..nak baik tu dia macam kuping2..eeuww..aku sendiri geli, orang lain?

macam-macam buat, sapu macam macam buat..tapi benda tu jadi balik.. try tak makan itu ini, jadi jugak..last2 aku give up..bedal je semua...sebulan 2 x kena..azab sungguh...2 tahun aku biar. lama kan?

PUNCA
rupanya baru aku tau, aku tak boleh pegang sabun..sabun basur serbuk, sabun cuci pinggan axion yang pepejal tu..kena guna sabun basuh liquid je, tu pun keluar lah seketul dua..terus lepastu aku tak basuh pinggan and cuci kain wahaha..queen sangat okei..akak aku kata aku gedik..lantak laa..haha

RAWATAN
2010, aku grad..tangan masatu cantik dah..sebab tak basuh pinggan dengan kain kannn..haha..tapi tak kan selamanya macam tu? maka aku try la macam-macam kaedah..tapi tak berkesan pun..kadang2 bekerak jugak tangan ni...

2013, aku try bekam. katanya dapat buang toksin satu badan. Rasanya bekam tu work..masatu salu sakit belakang, badan berat, hyperthyroid lagi..makan ubat macam2

lepas bekam, period jadi regular, badan ringan, sakit belakang hilang..eczema hilang..bekam works like magic! sunnah rasul..memang bagus diamalkan..setahun juga aku bekam..sebulan sekali pergi bekam..Alhamdulillah..hyperthyroid pun maintain je..

Tapi ade yang kata sebab aku pregnant..so hilang eczema tu..ntahla..tak sure..kena tunggu beranak lah kot nak tengok, betul ke sebab pregnant?

tapi..mungkin bukan sebab pregnant..sebab sebelum kawin, ranya macam pernah basuh apparatus kat lab without glove..ok je? tak keluar bijik? masatu risau gila..sebab kalau kawen nanti tiba2 dia keluar..nak sarung cincin tak lawa la tangan..huwaa...tp Alhamdulillah..takde keluar sebijik pun..maka cantiklah jari jemari ai seperti header di atas..awwww...hahaha

jari tanpa eczema..im a happy bride..yeayy!

NASIHAT
Jadi, sesapa yang menghidap eczema..mungkin boleh sembuh. Cuba cari apa faktor yang buat tangan kita alahan..elakkan faktor tu..sekarang ni aku rajin2 je sapu losyen kat tangan..sebab berapa taun kot suffer eczema..kulit jadi kedut-kedut..

sumber google
Dah luka kering, tangan gini..sedih takkk


sekarang ni Alhamdulillah, sental baju pinggan tak pakai glove..tangan still ok. masa baru kawen, balik rumah mentua, diorang siap belikan liquid dishwash..haha..segan2 ai membasuh pinggan..mengada sangat taww...

gigih mak buyung ni ambil gambar nak tunjuk kat korang..hahaha..
Alhamdulillah takde eczema..kulit pun dah tak kasar :)






No comments:

Post a Comment

terima kasih daun kelapa