Sewaan barang

24 February 2014

32 weeks : mendobi baju baby

Amboih sekarang, entri nak ikot weeks, ngada sangat. Maaf kan lah "new mom" ini. Pasal baby semua nak sumbat dalam blog. Kenangan konon nya..gitu..diari moden kan..huahaha..

Sebenarnya taktau bila masa sesuai nak dobi baju baby ni. Ada yang buat awal, ada buat lambat. Kalau ikut aku, buat lah bila rasa nak buat ekekeke....I just expect the unexpected, sebab tu dah start basuh

Minggu depan InsyAllah kerja, mesti penat. So I guess boleh dah la mendobi baju baby. Plus..sekarang peralihan cuaca winter ke spring..still 6oC-10oC, so matahari tu ada..Still.. tak sama macam Malaysia..jemur pagi, petang baju terus kering. Sini ambil masa 3 hari nak kering. Sebab dryer nan hado, jadi kita pakai heater je la

Sorting baju bewarna and tak bewarna. Ken pelekat tu, bontot ayah baby kahkah

Sabun pulak, ada yang kata kena beli sabun khas. Ada yang kata pakai biasa pun bolehh..maka aku pun jadik confuse. Tapi sebab I ada history eczema, anggap je anak bakal lahir ni kulit sensitif..

so I bought Fairy non-biological wash

Beza sabun biasa (biological) dengan sabun khas (non-bio)
Sabun biasa ni ada enzyme yang kuat untuk tanggalkan kotoran, baby doesn't need strong chemical agent untuk bersihkan baju mereka. Dah besar sikit, okay lah kot. Baju dia main tanah semua, biological detergent works better. Guna enzyme ni boleh..cuma enzyme ni not easy to rinse-off. Hence, ada enzyme residue kat baju. Baju jadi harsh pada kulit. Kalau guna non-bio..dikatakan lebih kind-to-skin..gituu

Dulu masa ada eczema, aku pun tak boleh pakai sabun biasa tu..even jemur kain yang dah rinse and spin pun nanti keluar biji2 kat tangan. Baik mencegah sebelum baby kena rash. Mak dia ada history dah (entri ini).. (T_T)
Selesai. Duduk lah tepi heater tu

Disebabkan baju baby sikit, maka pengalaman membasuh biasa2 je haha..takde nak lenguh2 pinggang ke..lama nak jemur ke..senang sangat. Memula rendam dengan air panas suam kuku gitu sebab UK tengah winter, air pun sejuk tahap renjatan letrik..then sental sikit, perah, jemur..

Rasa nak beli kerusi plastik satu, duduk sambil basuh

Basuh baju bayi pakai air suam?
Selalunya kena basuh kain pakai air suam ni bila guna sabun yang ada enzyme..so nak activate enzyme tu kena suhu suam2 gitu (40-50 oC)..sebab tu ada setengah mesin basuh ada wash temperature..tapi dah baby punya pencuci takde enzyme, tak perlu gigih nak basuh air suam pun its okay je..unless your detergent ada enzyme..jadi mommy, boleh cek ingredient sabun basuh masing2..perlu atau tak basuh pakai air suam

unless nak matikan kuman, tuang lah air menggelegak 100 oC..kuman pun rentung ekekek..tak pun buh la dalam sterelizer tu muahaha..ok tak lawak..baby ni pun..kena dedah dengan kuman jugak..its good to develop auto immune system...Sebab tu kalau kena demam campak, orang selalu kena sekali, lepastu susah nak kena dah..sebab auto imune untuk demam campak tu dah develop..

tapi bukan lah suruh dia hidup dalam kekotoran. So I always remind myself, tak payah nak paranoid pasal kuman..dulu siap nak beli anti-bac spray, semua nak di-anti-bac kan haha..

3 comments:

  1. Syokkan laumdry baju baby? Sue pun dah siap laundry since week 30 lg...kena bt awal2..perut makin membesar nnti dah xlarat dah..hehe

    ReplyDelete
  2. Farah kerja ke belajar kat UK ni? seronok duk Uk?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. wahh bestnya dah mendobi baju baby.. sheila pun beli check lagi barang2 baby... ada je yang tak cukup. btw awak bersalin dekat uk ke balik Malaysia?

    ReplyDelete

terima kasih daun kelapa