Sewaan barang

22 March 2014

Review tommee tippee sterilizer dan warmer

Assalamualaikum selamat tengahari :)

sekarang dah 45w 7days, esok 46 weeks. phew, within less than a month..insyAllah dah dah boleh jumpa baby..pheww..jadi preparation untuk baby memang dah kena ready lah kan?

So untuk baby feeding, memang dah niat nak bf anak. jadi memang fokus beli persiapan bf lah. Antaranya sterilizer and warmer. Masa beli tu, memang zero knowledge nak beli brand apa bagus, beli pun nak cari asal murah. Maka beli lah secondhand. Dapat set tommee tippee
*tips orang nak berjimat: tanya sedara mara yang ada alat2 macam ni..pinjam atau beli dari mereka

update : boleh pergi ke link ni untuk set sterilizer n warmer RM 250. ada 2 set sahaja. siapa cepat dia dapat



Sterilizer
first time guna, rasa macam teruja gila. Sebab dulu rebus botol adik dalam periuk, kena tunggu. Tak best, sebab selalu lupa. lepastu air selalu tinggal half periuk. Diam2 angkat botol yang dah overcook supaya mak tak dengar bunyi botol..kehkeh

bila orang cipta alat ni, lepas tau pregnant..cepat2 kata kat suami NAK ni. PLEASE~
Bila dah beli, and guna..ok... rasa begitu bahagia..haha..sebab lepas basuh botol2 dengan part breastpump, terus masuk sterilizer, tekan button

konon nak tunggu 5 minit..1st time guna kan..teruja sikit tengok..asap kepul2 pun excited haha

sekali, LUPA

sejam kemudian baru teringat. ok, mengukuhkan reason kenapa perlu sterilizer ni
botol siap sejuk dah dalam sterilizer haha

lepas sterilize, bagi yang bf..kena keringkan botol dulu (alamak tak beli drying rack lagi)..kalau yang guna susu formula, boleh terus guna

kesimpulannya, TT sterilizer ni
- Mudah guna : tekan satu button je
- ruang besar : 6 botol TT boleh muat
- sleek design : letak dekat kabinet dapur memang nampak cool

If nak guna conventional method merebus pun okayy je. kena alert and tolong jangan lupa je..sebab ada satu blogger ni (lupa link)..beliau sterilize botol susu and part2 breastpump..medela freestyle pulak tu..lepastu tertidur ke macam mana tak ingat pulak..lepastu TERlebur..(T_T). yang membaca ni pun macam terobek jantung..apetah lagi yang mengalami kan..smoga akak tu bertabah..

Warmer
dulu ingat susu dari freezer tu terus masuk warmer. Sangat lah noob kan pasal ni. Lepastu baru tau rupanya kena pindah susu dari freezer masuk dalam fridge, then dah cair baru panaskan..hewhew

jadi masa panaskan tu lah guna warmer

Bila tanya orang, selalu orang kata warmer perlu..jadi cari jugak. tapi dulu tak rasa nak sangat kat warmer..
sebab ada jugak orang kata warmer tak perlu, guna je air panas..rendam susu dalam air panas. jadi kalau takde pun takpa..so, feeling biasa jek kat warmer ni ("takde pun takpe...." )..Tapi sebab warmer ni satu set dengan steriliser..maka guna je lah ("....tapi kalau ada best gak ekeke")

lepastu, sebab masih takde susu..gigih ni nak test warmer ni function dia macam mana. maka buat experiment..taktau la boiling point untuk susu ibu and susu lembu ni sama ke tak..haruslah tak sama kan..tapi lebih kurang je la kot. takkan nak gi beli susu bayi

mula2 kaedah conventional..
boil water (ambil masa 3 minit)..then ambil susu dalam fridge, masuk susu half botol susu....rendam..tunggu sambil tengok jam

2-3 minit, woho. cepat2. campoq boil water 3 minit

boleh guna termos untuk save time masak air panas. kalau letak air panas dalam thermos, suhu dia dah drop sikit..yang 2 minit tu memang guna boiling water betull..so might take up to 3-4 min kot. takde termos..so tak boleh nk test (tak perlu ambil kira masa masak air lah kan)

untuk experiment guna warmer pulak
ambil susu dalam fridge, masuk susu half botol susu..panaskan guna warmer..set max (no 3)..tunggu sambil tengok jam

surprisingly, 4-5 minit. ingatkan sploh minit

bila dah try ni, rasa macam eh best pulak ada warmer

rupanya, warmer ni akan heat, then off..lampu akan padam. ingatkan rosak haha. lepastu dia re-heat..lampu on balik..so dalam setiap 1 minit..dia akan stop heating..4 kali dia on off..susu dah di-suam-kan..boleh bagi kat baby..

cuma satu je..kalau warmer ni ada timer lagi best. tapi kalau ada timer maka lebih mahal la harga nanti ahaha..solutionnya..either set timer kat jam/hp..atau beli timer kt daiso RM 5..

tambah lagi satu..kalau botol tinggi kurus, susu tak terendam semua dalam air. so taktau pulak berapa lama take time nak panaskan. sama je kot? sebab TT warmer memang cipta untuk botol TT yg gemuk pendek kan..so dia ngam2 je terendam untuk botol 260ml tu

kesimpulannya, tt warmer ni..
- Mudah guna : ambil susu dalam fridge..then on
- Save water: air tu reuseable. dalam 200 ml
- takde timer : boleh overheat. so sila beli timer

tapi jap, rendam pakai air panas pun takde timer? ekekeke..
cuma kalau guna warmer ni dia keep heating macam masak air dalam water heater..sebab tu boleh overheat
kalau guna air panas tu..pemanasan dia tak drastik, biar lama2..dengan air panas tu jadi sejuk

tapi kalau nak jimat, its okay..just go with conventional method. sebab masa preparation adalah lebih kurang sama je

*im not sure either my way of heating milk betul atau salah. so ssiapa rasa cara ni salah..please let me know why..saya budak baru belajar. (^^)v peace!*
.
.
.
.

lunch
Lepas habis experiment, susu tu makan dengan oat
.
.
lepastu aiskrim 2 bowl dengan roti, lepastu aglio seafood semangkuk
(T_T)
.
.
.
.

pssttt~ promote sat ;P
Sapa nak beli set tommee tippee? boleh bayar 2x (deposit separuh)

set lengkap, RM 450

Tommee Tippee Closer to Nature Essentials Starter Kit, RM 450
(before sale RM700+)

FEATURES
Electric Steam Steriliser
Bottle warmer
4x 260ml bottles
4x 150ml bottles
2x thermal travel bags
2x medium flow teats
6x milk powder dispensers
1x bottle brush
1x pair of teat tongs
1x pure new born soother
BPA free for total reassurance



set sterilizer RM 250 (tanpa warmer)
Tommee Tippee Closer to Nature Electric Steriliser Kit , RM 250

Includes:
1 x electric steam steriliser.
2 x 150ml bottles with slow flow teats.
2 x 260ml bottles with slow flow teats.
6 x milk powder dispensers.
1 x bottle.
1 x teat brush.



boleh email me.farae@gmail.com atau whatsapp +447404160785

boleh juga tengok album barang baby lain macam baju mothercare, baju baby Arsenal (original), botol avent, botol tommee tippee colourful kat album ni >> BABY SALE!!
atau untuk tengok barang lain boleh gi blog >> UK4u








10 comments:

  1. Assalamualaikum awak. wahh bestnya. sheila tak beli botol TT. pakai bumble bee je. beli banyak untuk storage milk, pastu nak jimat punya pasal beli teat je. hihiii. sterilizer dengan warmer beli jingle jungle je. nak beli ni pun jenuh pujuk suami bagi kebenaran. hehe murah la, tak sampai rm200 pun ~~~
    nice review dear.. hihiii tak sabar tgu ur baby keluar

    ReplyDelete
  2. Salam sis, macamane nak dapatkan set yang harga 450 tu . ada lagi ke??

    email : lsbg1682@yahoo.com

    TQ

    ReplyDelete
  3. sy pun bminat dgn set yg RM450..pls email me ASAP: myglimmer_emerald@yahoo.com
    TQ ;)

    ReplyDelete
  4. ada lagi ke set 450 tu...sy pom berminat ....pliz email sy ieyda_ida@ymail.com tQ

    ReplyDelete
  5. pm me set rm450.. wafibolasepak@gmail.com

    ReplyDelete
  6. botol tmme tppie kaler tu brapa oz ye?

    ReplyDelete
  7. stok ada lagi? khai.karl48@gmail.com

    ReplyDelete
  8. stok ada lagi? khai.karl48@gmail.com

    ReplyDelete
  9. pm me set 250 plus secondhand warmer 1(pre order or waiting listpon xpe) wassap 0196595958...sy da wassap but no replies

    ReplyDelete
  10. As Salam Sis, ade jual tak milk powder dispensers sahaja?

    ReplyDelete

terima kasih daun kelapa