Sewaan barang

07 December 2017

Apa perlu bawa bila jalan dengan anak

Mommies...

bila jalan dengan anak, sila pastikan semua barang bawa ye..kalau tak, boleh huru hara..

kalau anak nangis, mommies kena keep cool..tapi kalau barang anak tak cukup atau terlupa bawak
ber hu hu lah kat situ dengan anak

untuk memastikan perjalanan dengan anak ni happy, kena sentiasa bersiap sedia
bukan masa nak ke hospital je siap sedia, lepas dah lahir, nak jalan2...lagi banyak kena sedia

so yes, diaper bag is A MUST
Boleh je guna beg apa pun..cuma nya diaper bag ni banyak compartment, jadi semua pun teratur lah
So kalau guna hand bag lepastu dalam dia penuh barang anak...nama handbag tu pun diaper bag jugak haha

Barang dalam diaper bag pulak berubah ikut umur..ada beberapa je yang tak kan berubah

1. Diaper
2. Botol susu / botol air
3. Kain lap & wet tissue

Yang 3 list atas ni, pergi pasar sebelah rumah pun WAJIB bawa, aku selalu je buat perangai tak bawak benda ni, end up baru sampai kedai anak berak, tengah pilih ikan anak nak air nak susu.

Benda berubah ikut umur dan berapa lama kita nak keluar. Kalau keluar dari pagi sampai malam, diaper kena lebih, susu berapa kali nak bancuh, baju kena bawak 2-3 helai, towel, sabun

new born - 6 bulan
- lampin bawa lebih sebab umur bawah 3 bulan kerja nya minum + membuang tiap 2-3 jam

1. Diaper 3-4
2. Botol susu/cover (kalau direct feed)
3. Kain lap & wet tissue (spray air + tissue, kalau tak suka wet tissue)
4. changing mat (incase takde toilet, boleh tukar atas kerusi je)

6 bulan - 18 bulan
-mostly semua anak baru start makan. siapa yang hanya makan makanan home made
- baju cepat kotor
-membuang 2-3 kali je sehari

1. Diaper
2. Botol susu / botol air (straw/sippy cup)
3. Kain lap & wet tissue
4. food + snack
5. sudu, bib
6. baju tukar
7. mainan sikit

Tambahan lain, ikut pengalaman masing masing. Bagi yang baru jadi mak, always prepare sebelum keluar rumah okay? seronok tau bawa anak jalan2 ni..sebab anak nampak happy bila kita bawa mereka keluar


No comments:

Post a Comment

terima kasih daun kelapa